Page 15 - Merimies 1/2017
P. 15

Kielitaitoa omalta koneelta!
merimiesenglantia voi opiskella maksutta verkossa
Merenkulkijat oppivat englantia käytännön työtilanteissa, mutta kieltä kannattaa jatkuvasti opiskellakin. Niille, jotka tahtovat parantaa työenglantiaan, on tarjolla verkossa maksutonta oppimateriaalia.
SeaTalk -sivusto on kehitetty merimiesten itseopiskelua varten.
TEKSTI jukka SundholM
M erimiesenglannin verkkosi- vustolta löytyy miehistölle sopivaa oppimateriaalia, jos- sa keskitytään työssä tarvit-
tavaan sanastoon ja sanontoihin.
– SeaTalkista löytyy itseopiskeluun sopivaa materiaalia. Muun muassa kone- ja kansipuoli on jaoteltu eri tasoiksi. Näin opiskelijalle on tarjolla juuri hänelle sovel- tuvaa aineistoa, kertoo koulutuspäällikkö Sari nyroos Turun yliopiston Meren- kulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuk-
sesta.
Verkon opetusohjelmassa seilataan kuvitellun M/S Marinan mukana.
i am ready to receive your message.
Sivustolla www.seatalk.pro on seitse- män koulutuspakettia, jotka on räätälöity ammattiryhmille miehistöstä kapteeneihin. Tarjonnasta hyötyvät varsinkin ne, jotka siirtyvät entistä parempaa kielitaitoa vaati- vaan tehtävään.
Merimies-lehden kokeilussa kävi ilmi, että SeaTalk on alkuun hieman hankala käyttää. Tämä johtuu siitä, että se on tarkoi- tettu myös kieliaineistojen tuottajille kuten oppilaitoksille ja opettajille. Niinpä it- seopiskelijan pitää uhrata hiukan aikaa löy- tääkseen palvelusta haluamansa.
Merimiesten kielitaito on kohentunut
Ammattikorkeakoulu Noviassa opettaja- na työskentelevä peter Björkroth arvioi, että suomalaiset merimiehet taitavat eng- lantia kansainvälisesti vertaillen hyvin.
Björkroth on seurannut ammattieng- lannin tasoa parikymmentä vuotta. Sinä aikana kielitaito on hänen mukaansa pa- rantunut paljon.
– Nuoret käyttävät englantia luonte- vasti ja vanhemmat ovat oppineet ainakin omaan työhönsä liittyvän kielen. On kui- tenkin eri asia osata niin hyvin, ettei vääri- nymmärryksiä pääse tapahtumaan esi- merkiksi englantia heikoimmin puhuvien kanssa tai murteita käyttävien kanssa.
Miehistön englannin kielen tarve liit- tyy ennen kaikkea aluksen sisäiseen tur- vallisuuteen sekä asiakaspalveluun. Eng- lanti on ollut vuodesta 1995 alkaen merenkulun virallinen ammattikieli. Se on myös dokumentoinnin kieli.
Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n mukaan merenkulkijat eivät kui- tenkaan vielä osaa ammattikieltään riittä- vän hyvin. Tilastot viittaavat siihen, että liki kolmannekseen merenkulun onnet- tomuuksista liittyy puutteellinen englan- nin kielen taito ja siitä johtuvat väärinym- märrykset.
Englanti yleistyy myös merenkulkualan koulutuksessa. Esimerkiksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa Raumalla voi vastedes opiskella merikapteeniksi eng- lanniksi.
SeaTalk -oppimateriaalit standardia vastaava ohjelma MarEng
• www.seatalk.pro
• kielipalvelu merenkulun ammattilaisille • alkuun auttaa sivuston faq-osio
• käyttäjä lukee, kuuntelee, tekee tehtäviä • palveluun upotettu merienglannin
• materiaalin käyttämiseen tarvitaan SeaTalk-sivustolta ladattavissa oleva MarEng-ohjelma (409 Mt, Windows)
• materiaalit tarjoaa Centre for Factories of the Future
2016 • 5 // MS 15


































































































   13   14   15   16   17