Page 41 - Merimies 2/2017
P. 41

sjömannen frågar, juristen svarar
Lön enligt arbetsavtalet och kollektivavtalet
TEXT sannaleena kallio
sjömannen: i mitt arbetsavtal har vi kommit överens om en hel- hetslön som betalas ut en viss lönedag. det handlar om en klumps- umma, och jag får inga andra tillägg utöver den. hur skiljer den sig från lön enligt kollektivavtalet? vilka slags löneförhöjningar har jag rätt till? jag arbetar som mellanchef.
juristen: Lön som avtalats direkt mellan arbetstagaren och ar- betsgivaren i ett arbetsavtal har precis som kärt barn många namn. Man talar bland annat om avtalslön eller helhetslön. De sistnämn- da är träffande, eftersom en lön som består av en klumpsumma ofta avtalas separat på grund av att den täcker alla delar av lönen, tillägg och ersättningar. Arbetsgivaren föredrar dem bland annat för att det förenklar löneadministrationen.
Många gånger föreslår arbetsgivaren att man avtalar att hel- hetslönen också ska inkludera ersättning för utförda övertidstim- mar. Ett sådant avtal kan vara lagstridigt. Avtalet om helhetslön undanröjer nämligen inte arbetsgivarens skyldighet att föra arbets- tidsbok och betala ut övertidsersättning som baseras på en tvin- gande lagstiftning som man inte kan avtala annat om. Med andra ord kan en helhetslön som inkluderar övertidsersättningar lagligt bara avtalas med de personer som inte omfattas av sjöarbetstidsla- gen eller arbetstidslagen för inrikesfart (dvs. befäl, maskinbefäl, överstyrman eller intendent).
Avtal om lön i ett arbetsavtal baseras oftast på den s.k. förmån- lighetsprincipen, som är en arbetsrättslig princip. Enligt förmånlig- hetsprincipen har arbetsgivaren och arbetstagaren alltid rätt att med ett arbetsavtal avtala bättre villkor än i kollektivavtalet. Med bättre villkor menas att de är förmånligare för arbetstagaren ur ar- betstagarens synvinkel. En lön som är klart högre än månadslönen som skulle betalas ut baserat på kollektivavtalet är ett exempel på ett sådant förmånligare villkor.
avtalats i kollektivavtalet. Månadslönen består till exempel enligt kollektivavtalet som tillämpas på passagerarfartyg av en tabellenlig vakansspeci k garantilön, som höjs av personliga tillägg som ål- derstillägg, naturaersättningar, prestationsbaserade tillägg (las- thantering, smutsigt arbete) samt eventuellt betjäningsarvode. Vid avtalande av helhetslön har man ofta konstaterat att lönen täcker alla dessa lönedelar eller i alla fall de  esta av dem.
I Finland fastställs minimivillkoren för den ifrågavarande bran- schen inklusive minimilönen med alla delar och tillägg i ett allmänt bindande kollektivavtal. I arbetsavtalet kan man inte avtala en mi- nimilön som är lägre än det allmänt bindande kollektivavtalet. Ett villkor i arbetsavtalet som är sämre än minimivillkoret i kollektiva- vtalet är nämligen ogiltigt. Avtalslönen ska alltså vara minst lika stor som kollektivavtalets tabellön, naturaförmåner, (eventuellt) betjäningsarvode och andra tillägg.
Arbetstagaren ska själv räkna ut om kollektivavtalets minimivil- lkor uppfylls för honom eller henne med hänsyn till vad man avta- lat att avtalslönen ska täcka. Kalkylen ska i själva verket göras varje månad, och om man har gjort mer övertidsarbete (som inte ingår i garantilönen) den månaden än vad avtalslönen täcker kan arbets- tagaren begära en lönekorrigering av övertidstimmar som inte be- talats ut.
Det kan alltså vara svårt att avtala en lön som helt säkert är förmå- nligare än den kollektivavtalsenliga lönen. Som fackförbund rekom- menderar vi inte att man tecknar helhetslöneavtal även på grund av att förhöjningsmekanismerna i anknytning till kollektivavtalen in- te gäller avtalslönen såvida man inte avtalat det separat. (Till exem- pel naturaförmåner höjs på andra grunder och vid andra tidpunk- ter än eventuella höjningar av tabellöner och tillägg.) Då måste man återigen räkna ut (och tvista om) huruvida de höjda minimi- villkoren i kollektivavtalet uppfylls eller inte.
I sjöfartens kollektivavtal har man avtalat en månadslön baserat
på vilken man vid behov räknar ut en dagslön. Timlön  nns inte
alls inom sjöfarten. Övertidsersättningens storlek vid övertidstim-
mar fastställs utifrån månadslönen med hjälp av en faktor som  Frågor är välkomna: sannaleena.kallio@smu. 
2017 • 2 // MS 41


































































































   39   40   41   42   43