Page 40 - Merimies 5 2017
P. 40

                M/s Gabriellas förtroendemän Anne och Hannu:
”inom sjöarbetet är vi till sjöss”
Inom fartygsarbetet saknar vi den gamla gentlemannaskickligheten och diskussionen. Till fartygskommissionen förs ärenden med för låg tröskel och förhastat. Fartygskommissionen används för att stödja otillräckliga förmågor hos förmän.
TEXT OCH BILDER Saana lamminSivu
 P å passagerarfartygen följer man utan uppehåll tidens trender, ef- tersom tävlingen på kunder är hård. Passagerare lockas på kryssning framför allt med god mat och kryssningsprogram. Utrymmena på farty- gen uppdateras också. Restaurangvärldar- na på viking lines fartyg M/s Mariella och M/s Gabriella uppdaterades totalt för unge- fär ett och ett halvt år sedan. I samband med det  ck fartyget nya trender och kockar
från restauranger på land.
På M/s Gabriella förde den förnyade res-
taurangvärlden även med sig nya arbetssätt.
Kallskänkorna Jaana Mäkipää, Aleksandr Timofejev och Anne Vuorijärvi-Eronen.
Enligt personalen på fartyget är det trevligt och inspirerande att lära sig om aktuella trender, så att säga att följa med sin tid. För- ändringens vindar har tyvärr inte uteslutan- de varit fördelaktiga. I och med det nya res- taurangkonceptet rekryterades det till fartyget  era kockar från land, så som sous chef (ansvarig kock) och pastry chef (desser- tansvarig). I förnyelserna av restaurangen tog man ändå inte i beaktande den ökade arbetsmängden för den övriga kökspersona- len i och med de förnyade uppdragen. Re- dan under en tid har man varit underbeman- nad, och det känns i kökspersonalens
nackskinn som en ökning av arbetstryck och brådska. Allting har sitt pris.
Sjöbjörnens och landsbjörnens alfabet
”Med de nya restaurangerna kom det även nya termer gällande tillredning av mat från land. I daglig användning  nns nu pacojet, alltså ett köksmaskin som används för att hantera djupfrysta råvaror. Den används till exempel för att tillreda glass och sorbet. I köket  nns också en cirkulator, alltså en vat- tenuppvärmningsapparat försedd med mix- er. Cirkulatorn sänks ner i vattenbad och den håller vattnets temperatur som önskad", förklarar kallskänkan och avdelningsförtro- endemannen anne vuorijärvi-Eronen be- träffande terminologin.
I arbetet till sjöss har det alltid funnits en egen slang. I själva verket har det från havet överförts många ord till land, som vi använder, men som vi inte vet att härstam- mar från havet. Till sjöss och i fartygsarbe- tet har det under årtionden använts ett yr- kesordförråd, och det är omöjligt att få de orden att klinga rätt för de som är på land. För en sjöman är ett fönster en ventil och köket kallas för kabyss. Det går helt enkelt inte bara sådär att förnya hela ordförrådet, och inte ska man det heller. Traditioner har alltid respekterats på havet.
I det stora hela får man nu för tiden ha tungan rätt i mun på passagerarfartygen. Uppmärksamhet har börjat sättas också på könsfrågor och hur man talar med en ar- betskamrat. Gällande det ämnet, är mån- gen gammal sjöbjörn också förundrande
40 MS // 5 • 2017



















































































   38   39   40   41   42