Page 19 - Merimies 1 2018
P. 19

                              MERIMIES KYSYY, LAKIMIES VASTAA
          Hyttini on linnani
TEKSTI SANNALEENA KALLIO
MERIMIES: Aluksella epäillään homeongelmaa ja varustamo on il- moittanut, että kaikki henkilökunnan tilat tutkitaan ja testataan. Jokai- sessa hytissä käydään ja näytteitä otetaan lattiapäällysteistä, huoneka- lujen sisältä ja takaa sekä pesutiloista. Kaikki miehistön hytit ovat jatkuvasti käytössä ja kaikilla on omia tavaroita kaapeissa ja laatikois- sa myös vapaavuoron aikana. Missä tilanteissa työnantajalla on oi- keus mennä työntekijän asuinhyttiin ja koskea henkilökohtaisiin tava- roihin? Mitä laissa lukee tästä?
LAKIMIES: Työntekijän hytti kuuluu kotirauhan piiriin. Perustuslain 10 §:n mukaan jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on tur- vattu. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan tulkintakäytännön mukaan kotirauhan piiriin kuuluu ensisijaisesti henkilön (vakitui- nen) asunto, mutta se ulottuu myös muihin pitempiaikaiseen asu- miseen käytettyihin tiloihin esimerkiksi aluksella tai asuntovaunus- sa. Kotirauhalla tarkoitetaan sitä, että henkilöllä on suojattu oikeus omaan, vapaaseen ja yksityiseen elämään ilman, että ulkopuolisilla tahoilla on oikeus puuttua siihen aiheetta tai mielivaltaisesti. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kotirauhaan piiriin kohdistusta toimenpiteistä on säädettävä laissa.
Asuintilojen tarkastuksesta määrätään laissa laivaväen työ- ja asuinympäristöstä ja ruokahuollosta aluksella (395/2012). Sen 12 §:n mukaan aluksen päälliköllä on oikeus tarkastaa laivaväen hal- lussa olevat asuintilat, jos on syytä epäillä, että ne eivät täytä terveyt- tä ja turvallisuutta koskevia vaatimuksia tai jos tarkastus on välttämä- tön asuintilojen asuinkelpoisuuden varmistamiseksi. Jos asuin- tai työtiloissa on löydetty viitteitä homeesta esimerkiksi sisäilmamit- tausten perusteella, on tietenkin selvitettävä missä hometta on, minkälaisesta homeesta on kyse ja miten laajalle se on levinnyt. Home voi aiheuttaa työntekijöille vakavia sairauksia ja terveyson- gelmia ja vaikuttaa näin olennaisella tavalla henkilön työkykyyn.
Mainitun lain 11 §:n mukaan laivaisännän on huolehdittava siitä, että laivaväen asuintilat ovat asianmukaiset ja turvalliset. Asianmu- kaisuuteen ja turvallisuuteen kuuluvat myös terveellisyyteen liittyvät seikat eikä vain se, että hytti sijaitsee lastiviivan yläpuolella ja että sänky ja muut huonekalut pysyvät paikallaan kovassakin merenkäyn- nissä. Lienee siis selvää, että kyseessä on tilanne, jossa työnantajalla on niin laivanväen asuinympäristöä koskevan lain, työturvallisuus- lain (738/2002) kuin työterveyshuoltolain (1383/2001) mukaan vel- vollisuus toimia, selvittää tilanteen vakavuus ja laajuus ja suojella työntekijää terveyshaitoilta. Tarkastuksen tekijä saa ja voi koskea työntekijän henkilökohtaisiin tavaroihin vain niiden siirtämiseksi pois tieltä, jotta esimerkiksi huonekalujen takaa saadaan näytteet ja mittaustulokset. Tällaisessa tapauksessa on luontevaa suunnitella
tarkastukset niin, että hytin asukas on mukana tarkastuksessa ja avustaa siinä. Laissa ei kuitenkaan edellytetä asukkaan läsnäoloa.
Toinen tilanne, jossa työnantajan edustajalla on lain mukaan oikeus tarkastaa työntekijän hallussa olevat tilat eli hytin lisäksi esi- merkiksi muualla aluksella sijaitseva vaate- ja varustekaappi, mai- nitaan merityösopimuslaissa (756/2011). Sen 4 luvun 7 §:n mukaan erityinen syy epäillä, että ko. tiloissa on aineita tai esineitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa alukselle, aluksessa oleville henkilöille tai omaisuu- delle taikka vakavaa haittaa aluksen yleiselle järjestykselle, antaa pääl- likölle oikeuden tehdä tarkastus. Asumiseen tarkoitettu tila voidaan tarkastaa vain, jos se on välttämätöntä tarkastuksen kohteena ole- vien seikkojen selvittämiseksi. Tähän sääntöön perustuu myös työ- ehtosopimusten Päihdepolitiikka-liitesopimuksen määräys, jonka mukaan vaaraa aiheuttava aine voi olla alkoholi, kun sitä on hytissä esimerkiksi paloturvallisuuden kannalta vaarallinen määrä. Päälli- köllä on tarvittaessa oikeus ottaa haltuunsa vaaraa tai haittaa ai- heuttava esine tai aine. Se joko luovutetaan poliisille tai palaute- taan työntekijälle tämän poistuessa aluksesta.
Asuintilat voi tarkastaa laivaväen asuintiloja koskevan lain mu- kaan ainoastaan aluksen päällikkö henkilökohtaisesti ja merityöso- pimuslain tarkoittamassa tapauksessa joko päällikkö tai aluksen järjestyksenvalvoja. Tarkastukseen on aina osallistuttava myös jo- ku toinen miehistön edustaja todistajana. Usein tämä henkilö on luottamusmies. Tarkastuksesta on tehtävä pöytäkirja tai aina aina- kin merkintä laivapäiväkirjaan. Tarkastuksen jälkeen päälliköllä on oikeus ja velvollisuus tehdä päätös siitä, miten asiassa edetään. Hometapauksessa on ratkaistava, minkälaisia ja miten laajoja toi- menpiteitä ongelman korjaaminen edellyttää, voidaanko henkilö- kunta siirtää matkustajahytteihin, onko alus telakoitava ja mikä on työterveyshuollon edustajien ja viranomaisten rooli asiassa. Vaa- rallisen esineen tai aineen tapauksessa on päätettävä, missä esi- nettä säilytetään aluksella ennen kuin luovutetaan maissa poliisille vai onko esineen haltuunotto lainkaan tarpeen.
Kysymykset tervetulleita:
sannaleena.kallio@smu. 
    2018 • 1 // MS 19






















































































   17   18   19   20   21