Page 45 - Merimies 1 2018
P. 45

                Arbetstimschema är fel upprättad, men den som gjort den kunde man inte hitta Sjukfrånvarostatistiken är hög på M/s Amorella. En del av dem kan förklaras med personalens höga medelålder, men inte helt. Sjömännens pensionsålder höjdes ny- ligen, så nu måste man komma på åtgär- der, hur de ska kunna orka arbeta längre och i bättre skick ända tills pensionsåldern.
”Vissa arbetstagare  ck sex år mer ar- betstid. I skiftarbetet måste man nu allt mer ta i beaktande pensionsfrågorna och att människor ska orka bättre i arbetet, så att de kan pensioneras friska, och inte som ringvrak.
Långa arbetsskift i hektiskt restaurang- arbete och kundbetjäning, där man hela arbetsskiftet måste stå, kräver bra kondi- tion. I arbetstimschemorna  nns ibland fel, som man inte kan ändra efter godkännan- de mer än med en timme per dag.
”Det  nns fall, där man har upprättat riktigt hårda scheman. På helgerna kan över tusentals resenärer kryssa på Åbolin- jen. En gång hade man för en anställd re- gistrerat till och med tre arbetsdagar på 12 timmar efter varandra, berättar en anställd på restaurangavdelningen om händelsen.
”Vi frågade logistikerna, hur det är möj- ligt att man kan upprätta ett sådant här schema. Tyvärr kunde man den här gången inte hitta logistikern, som hade upprättat schemat och efteråt är det svårt att rätta till fel. När schemat är godkänt, så är det god- känt och därmed basta.”
På pappret kan arbetsschemans se an- norlunda ut än vad verkligheten på avdel- ningen är. Innan man tog i bruk roterings- systemet, arbetade anställda bara på en eller två restauranger, då man exempelvis mellan dukningarna i bufférestaurangen kunde an- das ut innan en ny dukning började.
Med det nya roteringssystemet hinner man inte alltid hålla andnings- eller matpau- ser. Till exempel efter en dukning för hundra personer i buffén springer man till en annan restaurang för att hjälpa till. Och självklart till i en jäktig situation. Helgerna och de långa arbetsskiften är de mest jobbiga.
”På morgonen kan arbetet börja till ex- empel klockan 7.30, och då arbetar du ända
till klockan 19. Och ännu längre om du ar- betar i till exempel Á la carte-restaurangen, som stänger först klockan 23. I verkligheten kan arbetena fortsätta där med slutstäd- ning ända till midnatt. Du går till din hytt, tvättar dig och hinner sova kanske fem tim- mar, tills ett nytt arbetsskift väntar på dig i buffén klockan 6 på morgonen.”
Roteringssystemet
ger inget värde åt yrkeskunnandet:
ju kunnigare du är, ju bättre uppgifter borde du arbeta med, och inte som en så kallad extra personal.
Arbetsatmosfären är infekterad
De långa arbetsdagarna är inte det enda problem som kommer med schemana. Ar- betsatmosfären på M/s Amorella är infek- terad på de avdelningar som man använ- der sig av roteringssystemet. En del av
anställda upplever, att man favoriserar andra när man upprättar scheman.
”Scheman orsakar oenighet inom avdel- ningarna. Man ser, vem som är vems kom- pis. En del av anställda måste alltid rotera, andra behöver aldrig.”
På restaurangavdelningen  nns perso- ner, som regelbundet måste hjälpa till i buf- fén. Sedan  nns det personer, som får ar- beta hela tiden på bara en arbetsplats. Flytt av andra personer från plats till plats moti- verar man med yrkeskunskap: vissa av Á la carte-servitörerna kan också arbeta på andra avdelningar. Samtidigt, när man  yt- tar erfaren Á la carte-personal till buffén för att hjälpa till,  yttar man mindre erfarna extrahjälper från buffén för att vikariera i Á la carten. Roterar man alltså människor bara för roteringens skull. Roteringssystemet motiveras med kostnadsinbesparingar, man alltså ”optimerar” personalens antal.
”Man har redan under tidigare år mins- kat på personal så man kan inte minimera oss mer. Vi är ändå de personer som för tillfället gör resultat på fartyget, vilket skulle vara bra att komma ihåg också hos före- taget.”
   Vikarierande hovmästaren Carita Sulander tar emot matgäster i M/s Amorellas buffé. Sulander har arbetat på rederiet sedan 1989, hela tiden i matsalen. Med roteringen har arbetstakten blivit hårdare. ”Två arbetsplatser under en dag räcker nödvändigtvis inte, utan man kan arbeta på fyra olika platser.
2018 • 1 // MS 45















































































   43   44   45   46   47