Page 6 - MS_4_2018
P. 6

                 Luottamusmiesjärjestelmä ja
neuvottelujärjestys
”Luottamusmies on jäsenen apu ja ”luottohenkilö” laivalla
Merimies-Unionin tehtävä on neuvoa ja auttaa liittoon kuuluvia jäseniään erilaisissa työelämää ja työlainsäädäntöä koskevissa kysymyksissä. Sitä varten on rakennettu luottamusmiesjärjestelmä ja neuvottelujärjestys.
TEKSTI JA KUVAT SaaNa LammiNSiVU neuVoTTeLujäRjesTys
Työehtosopimuksen neuvottelujärjestys on erimielisyyksien käsittelyn selkäranka.
1. askeL: Kun kohtaat työelämässä ongelman, johon tarvitset neuvoa, ota en- simmäisenä yhteyttä omaan esimieheesi.
2. askeL: Mikäli ette löydä ongel- maan ratkaisua, käänny osastoesimiehen puoleen, jos sellainen on, tai ota yhteyttä laivaluottamusmieheen.
Unionin luottamusmiesjärjestelmä on ke- hitetty palvelemaan jäseniä jo työpaikalla, eli laivalla. Luottamusmies on jäsenistön itse keskuudestaan valitsema ”luottohenki-
lö”, joka osaa auttaa ja neuvoa jäseniä eri- laisissa työelämän kysymyksissä. Hän huo- lehtii siitä, että työntekijöitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti, sekä neuvoo ja tukee jäseniä työelämässä, sen muutoksissa ja ongelmissa.
Pienemmille laivoille, kuten pienille rah- tilaivoille, valitaan usein vain yksi luotta- musmies. Hän edustaa laivan Meri- mies-Unionin jäsenistöä, eli hän on laivaluottamusmies.
Suuremmilla laivoilla, kuten matkustaja- laivoilla, on paljon henkilökuntaa ja osasto- ja, joten sinne valitaan laivaluottamusmie- hen lisäksi myös osastoluottamusmiehiä. He vastaavat omaa osastoaan koskeviin kysymyksiin.
Lähestulkoon aina osasto- tai laivaluotta- musmies osaa auttaa jäsentä hänen asias- saan ja se tulee hoidettua välittömästi kun- toon. Tästä johtuen Merimies-Unioniin syyskuussa kokoontuneet pääluottamus- miehet toivoivat, että jäsenistö ottaisi ny- kyistä enemmän suoraan yhteyttä osasto- ja laivaluottamusmiehiin, jotta asiat pystytään ratkomaan paikallisesti jo aluksella.
3. askeL: asian hoito siirtyy laiva- luottamusmieheltä pääluottamusmiehelle
Mikäli kyseessä olevan ongelman hoitami- seen tarvitaan syvempää osaamista tai neu- voja, se siirtää asian pääluottamusmiehen tai sellaisen puuttuessa, suoraan liiton asi- antuntijan tai lakimiehen pöydälle. Tässä vaiheessa keskustelut käydään työnantajan edustajana toimivan henkilöstöpäällikön, toi- mitusjohtajan tai yhtiön lakimiehen kanssa.
Pääluottamusmies edustaa Merimies- Unionin jäseniä omassa varustamossaan, joten lähtökohta ongelman ratkaisussa on, että sitä ratkotaan ensin pääluottamusmies- teitse. Pääluottamusmies valvoo myös työ- ehtosopimusten noudattamista ja pyrkii selvittämään esille nousseita ongelmia. Pää- luottamusmies voi esimerkiksi selvittää, ovatko palkat oikein maksettu.
4. askeL: Joskus asia ei ratkea vielä pääluottamusmiehen, liiton asiantuntijan tai lakimiehenkään avustuksella. Neuvotte- lujärjestyksen viimeinen vaihe ovat neuvot- telut työnantajajärjestön ja Merimies-Unio- nin välillä. Mikäli asia jää edelleen erimieliseksi, viedään asia tuomioistuimen ratkaistavaksi.
         neuVoTTeLujäRjesTyskaaVio
    TYÖNTEKIJÄ
OSASTOLUOTTAMUSMIES LAIVALUOTTAMUSMIES
PÄÄLUOTTAMUSMIES LIITTO LIITTO
TAI
LÄHIN ESIMIES (TYÖNJOHTO)
OSASTON ESIMIES TYÖNJOHTO (YLEMPI ESIMIES)
VARUSTAMO VARUSTAMO VARUSTAMOYHDISTYS
                        TYÖTUOMIOISTUIN TAI YLEINEN ALIOIKEUS
    6 MS // 4 • 2018








































































   4   5   6   7   8