Page 11 - MS_5_2018
P. 11

                  2. perämies (second officer)
Larry Wyn Olmedo
Larry Olmedo on työskennellyt Suomen li- pun alla noin vuoden verran. ”Työskentelin Finnlinesilla kaksi sopimusta toisena perä- miehenä”, hän kertoo. Nyt Larry työskente- lee M/s Airisto -aluksella vastaavassa teh- tävässä.
Ennen töitään Suomessa Larry työsken- teli Saksan lipun alla kadettina. Merille hän aloitti työt vuonna 2007. 11 vuoden meri- miesuransa aikana hän on ehtinyt seilaa- maan Aasiassa, Etelä-Amerikassa, Välime- rellä ja Mustallamerellä.
Pohjoismaalainen työkulttuuri ja työeh- dot saavat mieheltä kiitosta: ”Suomen lip- pu on todella hyvä.”
Larryllä on myös tietoa Suomen ja Ruot- sin lipun välisistä eroista.
”Ruotsin lipun alla käsittääkseni saa eläkkeelle jäädessä vielä jonkun bonuksen, jos olen oikein ymmärtänyt. Siinä näen eron Suomen ja Ruotsin lipun välillä”, hän toteaa.
Wiper
Mardon R. Orain
Mardon on ensimmäistä kertaa töissä Suo- men lipun alla. Sitä ennen hän työskenteli Grimaldilla M/s Eurocargo Trieste -aluksella ja M/s Eurocargo Istanbulilla. Molemmat alukset seilaavat Maltan lipun alla ja liiken- nöivät Välimerellä.
Merimiesuransa alussa Mardon oli töis- sä Aasiassa japanilaisessa varustamossa. ”Kalastimme tonnikalaa”, hän kertoo. Työ- kulttuuri ja hierarkkia japanilaisissa laivois- sa on hyvin tiukka, Mardon miettii. ”Suo- messa olemme kaikki kuin veljiä keskenämme”, hän hymyilee. Tämän joh- dosta hän on viihtynyt todella hyvin ensim- mäiset työpäivät Aalto Shippingin palveluk- sessa.
Pääkokki
Lynette Calibo
Inkoon satamassa on kiireinen aamu. Laiva on saapunut aamuvarhaisella satamaan, mutta Lynette valmistaa jo vauhdilla lou- nasta miehistölle. ”Tämä on poikani lempi- ruokaa”, Lynette kertoo kauhoessaan her- kullisen tuoksuisia kananpaloja kattilasta. Vesi nousee eittämättä kielelle. Lynette ker- too päätyvänsä aina merille uudestaan töi- hin ”koska kysytään”, vaikka hän kertoo kärsivänsä toisinaan merisairaudesta.
Itämeren aallot eivät ole kuitenkaan yhtä suuria kuin Välimeren, jossa Lynette työs- kenteli kuuden vuoden ajan Grimaldin (At- lantic) palveluksessa. Sitä ennen hän työs- kenteli Dubaissa viiden tähden hotellissa esimiestehtävissä keittiöpuolella kuuden
vuoden ajan (2004–2010). ”Dubai on hie- no paikka, pidän siitä todella paljon.” Työ Dubaissa oli mukavaa, mutta mielessä oli- vat kotona Filippiineillä odottavat lapset. ”Lapsia oli kova ikävä, mutta tekemällä töi- tä Dubaisssa sain tienattua heille rahaa koulutukseen.”
Merille Lynette päätyi, kun häntä ”hou- kuteltiin”. Alkuaan hän mietti, että hän ei koskaan mene rahtilaivalle töihin, mutta ”täällä sitä taas ollaan”, huumorintajuinen nainen nikkaa silmää. Itämeri on Lynetelle tuttu jo Finnlinesilta, jossa hän työskenteli M/s Finnbreeze -laivalla pääkokkina neljän vuoden ajan. Sitä ennen hän työskenteli M/s Finnpulpilla.
 2018 • 5 // MS 11

   9   10   11   12   13