Page 33 - MS_5_2018
P. 33

                                Vähitellen maailma muuttui, tuli merimiesunioni Suomeen, myöhemmin Wälläri ja pikku hiljaa alkoi merimiehen olot ja työ muodostua helpommaksi. Tänä päivänä tilanne on huolimatta silloin tällöin tapahtuvista pienistä erimielisyyksistä ja kahnauk- sista aika rauhallinen, joten hyvä niin.
Vaan mitenkäs se joulupukkia ja merimies oikein yhteen sopi- vatkaan?
Aimo sen selittää.
Jo ennen keskiaikaa oli monella alalla pyhimyksiä, joiden tehtävänä oli suojella tiettyjä ammatteja sekä määrättyjä ihmis- ryhmiä.
Santa Nicolaus oli erityisesti merimiesten, saaristolaisten, ka- lastajien sekä – yllättävää kyllä – varkaiden suojeluspyhimys. Täs- tä herrasta tuli myöhemmin joulupukki ja Amerikassa hänet tun- netaankin nimellä Santa Claus, eli aika lähellä alkuperäistä nimeä. Lahjoja antavaksi hänet teki taru, jossa hän oli salanpäi- ten heittänyt ikkunasta kultarahoja sisältävän pussin kolmelle köyhälle siskolle, jotka talossa asuivat.
Tämän hyväntekijän patsas seisoo mm. Monacon kappelin edessä, jonne Grace sekä Rainier ovat haudatut. Varsin on mei- dän joulupukkimme näköinen.
Tästä saammekin oivan lopun joulupakinalle.
Kaikki merenkulkijat: Muistakaa, että joulupukki on teidän py- himyksenne ja suojelijanne. Tästä syystä kannattaa siis juhlia
joulua ja toki muuallakin kuin merillä.
Niinpä niin!
Näin päästiin taas kertomaan osia suomalaisesta merenku-
lusta ja samalla joulupukista, joka tämän pakinan mukaan onkin merimiehen paras ystävä.
Hyvää joulua, toivottaa Aimo Myräkkä kaikille seilaajille!
   Mikä voisi lämmittää enemmän mieltä kuin lahjaksi saadut käsin neulotut villasukat?
MONELLE MERENKULKIJALLE törni osuu myös joulun ajaksi, eikä työ eroa arkisesta aherruksesta juhlapyhinä- kään. Joulupöytä on toki katettu, minkä lisäksi messin nurkassa voi olla kasa pehmeitä paketteja. Paketeista pal- jastuu useimmiten villasukat, jotka joku merenkulkua ja merenkulkijoita lämmöllä ajatteleva on neulonut. Pake- teissa voi olla mukana myös muuta pientä tavaraa.
Paketit on laivalle toimittanut Merimieskirkko, joka välittää vapaaehtoisten lahjoittamat joululahjat ”tunte- mattomalle merenkulkijalle”. Useimmiten Merimieskir- kon välittämä lahja on ainoa, jonka merenkulkija aattona merellä saa.
Perinne on vanhempi kuin Merimieskirkko. Paketteja jaettiin Pohjanlahden satamissa jo 1800-luvun puolivä- lissä kapteenskojen toimesta. Toiminta siirtyi vuosisadan lopulla Merimieskirkolle, joka perustettiin vuonna 1875.
Paketti on odotettu ja herättää toisinaan vahvojakin tunteita.
Eräänä jouluna mies pääsi työkiireiden vuoksi laivalla lahjojen jakoon vasta hännänhuippuna. Jonossa oli enää kaksi miestä, samoin oli paketteja. Suuri mies sai pienen lahjan, pieni mies suuren, ja niinpä he vaihtoivat pakette- ja. Myöhemmin mies tutustui tarkemmin lahjaansa, ja siitä löytyi kirje. Sen kirjoittaja kertoi, että myös hänen poikansa seilaa, ja isän ylpeydellä kehui tätä kunnon mie- heksi. Kirje oli lahjaksi täysosuma, sillä kirjoittajaksi pal- jastui miehen oma isä.
Näitä joulupaketteja voi tuoda niin kotimassa kuin ul- komailla oleville suomalaisille merimieskirkoille aina jou- luun saakka.
Merimieskirkko.fi
  Uusi tietokirja (2018)
Höyrylaivalla Tallinnaan
Kirjan laajuus on 240 sivua ja se on upeasti kuvitettu. Julkaisu sopii kaikille merenkulusta kiinnostuneille.
Saatavuus mm.:
- Akateeminen Kirjakauppa, Booky.fi, Rosebud Kirjakauppa, Alfamer Kirjakauppa, Merikeskus Wellamo, Forum Marinum
Tilaukset myös kustantajalta:
Hinta 34 euroa / kpl (sis. alvn)
Tiedustelut ja tilaukset: peter.raudsepp@elisanet.fi
      2018 • 5 // MS 33
Getty Images
HÖYRYLAIVALLA
TALLINNAAN
Raud Publishing

































































   31   32   33   34   35