Page 54 - MS_5_2018
P. 54

                Minutiös mässvärd
I hjärtat av fartyget arbetar en person som inte syns utåt för passagerarna, men desto mer för fartygspersonalen. Mässvärden (enligt kollektivavtal ekonomibiträde), ser till att besättningen har mat på borden på minuten – och nåde den om det inte gör det.
TEXT OCH BILD SAANA LAMMINSIVU
God och näringsrik mat är en av de största njutningarna för en sjöman under en törn. Fartyget är sjömannens hem, så maten
som serveras spelar en viktig roll. Mässvär- den Aziouz Demnati sköter maten åt perso- nalen på M/s Finlandia. På fartyget finns det fyra mässarbetare, varav två arbetar och två är lediga. Aziouz är den enda man- nen av de fyra mässbiträdena och är alltså en äkta mässvärd.
– Varje dag äter fler än 100 personer i mässen. Det motsvarar lätt en liten restau- rang, funderar Aziouz.
Det viktigaste i arbetet är rytmen
Det är lunchdags för besättningen och Aziouz har fullt upp. Han flyttar undan sto- larna från borden med snabba rörelser och dammsuger upp gamla frukostrester från golvet. Efter dammsugningen måste han även torka av golvet. Därefter blickar han ut över borden för att se till att det inte finns några kaffekoppar kvar och att ytorna är rena.
– I det här jobbet handlar det om minu- ter. Det kräver kvickhet, man hinner inte sitta ner, säger Aziouz samtidigt som han lägger de sista smutsiga faten i vagnen och kör in dem till disken.
– Den varma maten måste stå framme redan före halv. Det går inte att vara sen för då blir folk irriterade, säger Aziouz och fo- kuserar på att snygga till mässen.
Han är utan tvekan noggrann i sitt arbe- te och pratar inte i onödan, utan jobbar på. Han torkar av serveringsbänkarna en gång till och ser till så att allt är som det ska. Där- efter skyndar han in köket igen. Vagnen slår i tröskeln när han kommer tillbaka med en vagn full med varm mat.
Aziouz Demnati tackar alla sina sjömanskollegor och rederiet för de gångna arbetsåren! De ler och kramar när de träffas!
 54 MS // 5 • 2018
– Salladerna ska på plats, så där, och så ska den varma maten hit. Vi har ett brett och bra salladsutbud på fartyget. Jag äter själv mycket sallad till huvudrätt, berättar vältränade Aziouz när han ställer fram lunchen.
Klockan är prick 10.30 när den första lunch- gästen kikar in genom dörröppningen.
– Får jag komma in?
När han kliver in låter han mässkallen förstå att klockan redan är halv och att ma- ten ska stå framme.


   52   53   54   55   56