Page 39 - Handbok i att förbereda sig juridiskt
P. 39

MMirja 58 år
in mor kunde inte längre ta ställning till den medi- cinska delen av vården under hennes sista tid, men eftersom skönhets-
vården alltid varit speciellt viktig för henne, redan på grund av hennes yrke, skrev hon in i sin vårdvilja att hon vill att hennes naglar all- tid ska vara lackade. Även om hon själv inte längre skulle kunna lacka dem önskade hon att någon av vårdarna skulle göra det i hen- nes ställe. Då mammas Alzheimers sjukdom blev svår  yttade hon till ett vårdhem för min- nessjuka. I det skedet kunde hon knappt tala. Personalen på vårdhemmet var underbar, och satte sig omsorgsfullt in i det hon skrivit i sin vårdvilja, och diskuterade saken både med mamma och med oss barn. Och naglarna var alltid lackade. Jag insåg att ifall det inte hade funnits någon vårdvilja, och vi barn inte hade berättat om mammas önskemål och vanor, så hade mammas naglar förblivit olackade. Och då hade mamma känt sig sårad.
Ifall du har gjort också en intressebevakningsfullmakt, vilket rekommenderas, är det bra att nämna om det i vårdviljan, och att uppge den befullmäktigades namn.
Vårdviljan kan innehålla viljeyttringar av olika slag som kan vara olika bindande i juridiskt avseende, med tanke på de beslut som fattas i patientens ställe.
Pentti 67 år
Jag har hela mitt liv varit en hästkarl, och äger fortfarande  era hästar. Jag skrev i min vårdvilja att jag inte far nånstans utan mina hästar. Inte till ett sjukhus, inte till en anstalt, och inte till ett vårdhem. Det var min klara önskan och jag gjorde min vårdvilja redan för länge sedan, då jag ännu var vid god vigör. Nu bor jag i ett servicehus eftersom jag förlamades i en tra kolycka. Jag behöver hjälp med nästan alla vardagssysslor. Men då jag  yttade hit så diskuterade jag nog med vårdpersonalen om att de inte behöver hämta hit krakarna från stallet. Den viljeyttringen behövde de alltså inte följa till punkt och pricka. Min egenvår- dare Tiina sade visserligen genast att det för henne var viktigt att hästarna hade betytt så mycket för mig. Hon har sett till att jag i mitt rum nu har bl.a. bilder av mina hästar, och vi har rentav några gånger varit ute på en tur med hästarna.
39


   37   38   39   40   41