Page 41 - Työpoliittinen aikakauskirja 3 2017
P. 41

Työpoliittinen aikakauskirja 3/2017
Artikkeleita
Jalan tai pyörällä taittamallaan lyhyellä työ- matkalla moni halusi nähdä luontoa. Yli 60 pro- senttia vastaajista ohittaisi ihannetyömatkal- laan järven ja suunnilleen sama määrä metsän. Yli puolet halusi myös ruokakaupan olevan mat- kan varrella ja lähes puolet päiväkodin tai kou- lun. Sen sijaan suuret ihmismäärät, liikekeskuk- set tai metroasemat eivät olleet yhtä haluttuja työmatkan varrelle.
Hyvin linjassa edellisen kanssa on se, että selvästi suurin osa vastaajista piti ihanteelli- sena ympäristönä työpaikalleen kaupungin ja luonnon tasapainoista kokonaisuutta. Urbaani miljöö houkutti vain joka viidettä ja maaseutu tätäkin harvempaa. Naisista urbaania miljöötä ihannoi vain 16 prosenttia, kun miesten kes- kuudessa sen kannatus nousi 26 prosenttiin. Urbanisaatiotrendille pelaajat eivät siis erityi- sesti antaneet tukeaan.
Työpäivän aikana suurin osa vastaajista halusi pysyä yhdellä paikkakunnalla, lähi- seudulla tai jopa paikoillaan. Suomen rajojen ylittäminen kuului alle 5 prosentin unelmiin. Vastausten perusteella ihannetyöpäivän aikana tapahtuva matkustaminen siis vaikuttaa var- sin maltilliselta ja painottuu kävelyyn tai pyö- räilyyn. Kun mahdollisuudet valita työnteon paikka muun muassa digitalisaation vuoksi kai-
ken aikaa lisääntyvät, voisi tulosten perusteella varovaisesti ennakoida, että suuretkin muutok- set arkipäiväisessä asumisessa ja liikenteessä ovat lähitulevaisuudessa mahdollisia. Tämä tie- tysti sillä ehdolla, että ensinnäkin tähänastisten pelaajien vastaukset ovat yleisempiä ihanteita suomalaisten keskuudessa. Toiseksi muutok- set edellyttävät toteutuakseen sitä, että yleiset asenteet ja käytännöt mahdollistavat ihanteiksi nostetut työ- ja elinympäristöratkaisut.
Työmatkaliikunnan ohella myös liikkuminen tai suoranainen liikunta tai urheilu kuuluivat monen ihannetyöpäivään Työn oheen liikuntaa ja urheilua halusi rytmittää hieman useampi mies kuin nainen. Asteikolla 0-10 (ei yhtään tär- keä – erittäin tärkeä) miesten mediaani oli 8 ja naisten 7. Sen sijaan hyötyliikunta tai työpäivän aikainen seisominen kiehtoi enemmän naisia (mediaani 8) kuin miehiä (mediaani 7).
Työpäivän ajallista rytmitystä koskevat kysy- mykset osoittautuivat hieman muita hankalam- miksi vastattaviksi, kenties johtuen tavasta, jolla tehtävä oli peliin rakennettu. Alla olevissa kuvissa on esitetty kysymisen tapa.
Ihanteellisen työpäivän alun noin puolet mer- kitsi viimeistään kello kahdeksaan. Suunnilleen yhtä moni halusi kuitenkin aloittaa aamukah- deksan ja kymmenen välillä. Kolmen neljäsosan
Kuva 4. Ihannetyöpäivän työajan rytmityskysymys osoittautui haasteelliseksi niin pelaajille kuin analyysiä tehneille tutkijoille.
41


































































































   39   40   41   42   43