Page 71 - Työpoliittinen aikakauskirja 3 2017
P. 71

Työpoliittinen aikakauskirja 3/2017
Katsauksia ja keskusteluja
matalasti koulutettu ja töissä teollisuudessa tai kuntasektorilla. EWCS-analyysin aktiiviset manuaaliset työt ovat taas vielä korostuneem- min teollisia töitä.
Kolmas vastinpari koskee TOB-analyysin ongelmatyöpaikkoja ja EWCS-analyysin huono- laatuisia töitä. TOB-analyysissa näiden selvin heikkous on kuitenkin työn fyysinen raskaus ja EWCS-analyysissa vähäiset osaamisvaatimuk- set ja vaikuttamismahdollisuudet. Jälkimmäiset ovat keskivertoa huonompia kaikille ulottu- vuuksilla, edellisissä henkinen kuormittavuus on kuitenkin keskivertoa vähäisempää. Huono- osaisuus näyttäisi kasautuvan EWCS-analyysin huonolaatuisissa töissä TOB-analyysin ongel- matyöpaikkoja vieläkin kokonaisvaltaisemmin.
EWCS-analyysin huonolaatuiset työt kasau- tuvat perusasteen koulutuksen varassa oleville ja nuorille. Suomalaiset ongelmatyöpaikat jakau- tuvat iän mukaan tasaisemmin. Naisilla on lievä yliedustus miehiin nähden niin ongelmatyöpai- koissa kuin huonolaatuisissa töissä.
TOB-analyysin kahta muuta ryhmää ei vastaa kovin hyvin mikään EWCS-analyysin viidestä ryhmästä. Vaativat mutta laadukkaat työt, eli ryhmä joka poikkeaa superduuneista ainoastaan työn poikkeuksellisen suuren henkisen kuor- mittavuuden johdosta, jää pro ililtaan vaikeasti hahmotettavaksi. Erikoista ryhmälle on mm. se, että niin alimman (perusaste) kuin korkeimman (tutkijakoulutus) koulutuksen saaneista tasan yhtä suuri osuus lukeutuu tähän ryhmään.
TOB-analyysin ryhmässä kevyet mutta sosiaa- lisesti epätyydyttävät työt on edelliseen verrat- tuna suhteellisesti selvästi enemmän korkeasti koulutettuja ja julkisella sektorilla työskente- leviä. Karrikatyyrinen kuva tyypillisestä tähän ryhmään kuuluvasta voisi olla kasvottomassa byrokraattisessa organisaatiossa työskentelevä ammattilainen, jonka työ sellaisenaan ei ole fyysisesti eikä henkisesti erityisen kuormitta- vaa mutta jonka työorganisaatio on sosiaalisesti epäkelpo.
EWCS-analyysista löytyy vielä ryhmä pai- neistetut työt. Ominaista ryhmälle on kaikkein
heikoimmaksi koettu sosiaalinen työympäristö ja suurimmaksi koettu työn voimaperäisyys. Ryhmässä on keskimäärin varsin korkeasti kou- lutettuja henkilöitä, joista monet työskentele- vät tyypillisissä julkisen sektorin toiminnoissa kuten terveydenhuollossa, koulutuksessa ja jul- kisessa hallinnossa. Ryhmä eroaa TOB-analyysin ryhmästä ”kevyet mutta sosiaalisesti epätyydyt- tävät työt” siinä, etteivät jälkimmäisen ryhmään kuuluvat koe työtään samalla lailla fyysisesti tai henkisesti kuormittavaksi.
Mitä ryhmittelyistä jää käteen?
Kummassakaan raportissa ei erityisen tarkkaan perustella, missä tarkoituksessa analyysit on tehty. Ryhmittelyt osoittavat joka tapauksessa selvästi sen, että työelämän laatu on moniulot- teinen ilmiö. Julkinen keskustelu ”hyvistä” ja ”huonoista töistä” tai ”työtehtävien polarisoitu- misesta” ei tavoita kovin hyvin työelämän laadun tosiasiallista moniulotteisuutta. Esimerkiksi superduunit (TOB) tai korkealentoiset työt (EWCS) eivät ole kiistattomasti laadultaan par- haita kaikilla ulottuvuuksilla. Korkealentoiset työt jäävät jälkeen sujuvista töistä monissa työ- terveyttä ja -hyvinvointia kuvaavissa kysymyk- sissä. TOB-analyysissa eri ryhmiä ei sen sijaan ole vertailtu vastaavalla tavalla.
Työelämän laadun moniulotteisuuden ohella ryhmittelyt nostavat esiin monia kysymyksiä, jotka parhaimmillaan voivat osoittaa työelämän kipukohtia ja ohjata jatkoanalyyseja ja kehit- tämistoimia. Selvimmät tästä näkökulmasta esiin nousevat ryhmät ovat luonnollisesti TOB- analyysin ongelmatyöpaikat ja EWCS-analyysin huonolaatuiset työt, joihin molempiin ”työelä- män huono-osaisuus” pitkälti kasautuu. Sellaisia töitä, jotka EWCS-analyysissa ryhmitellään huo- nolaatuisiksi, on Suomessa kuitenkin onneksi vähän. Osuus on vuoden 2015 eurooppalaisen työolotutkimuksen mukaan vain viisi prosenttia, mikä on EU-28 maiden pienin luku. Ominaista Suomelle on eurooppalaisessa vertailussa myös korkealentoisten töiden ja paineistettujen töi- den suuri osuus sekä vastaavasti sujuvien töiden
71


































































































   69   70   71   72   73