Page 66 - 3 2018
P. 66

Katsauksia ja keskusteluja
Työpoliittinen aikakauskirja 3/2018
 osaamista ja taitoa sekä lähes 3 000 ammatti- nimikettä. Yhteinen osaamisluokitus helpottaa tulevaisuudessa myös työvoiman liikkuvuutta, kun niin työnantajilla kuin -hakijoillakin on yhteismitallinen osaamisluokitus hyödynnet- tävissä kansainvälisissä rekrytoinneissa.
Hakupalvelu ehdottaa työpaikkoja osaamisen perusteella
Työmarkkinatorin jo käytössä olevassa osassa, Työmarkkinatorin Hakupalvelussa (https:// hakupalvelu.tyomarkkinatori.fi) testataan osaamiseen perustuvaa avoimien työpaikkojen ja työnhakijoiden yhdistelyä. Kuka tahansa voi palvelussa vahvan tunnistautumisen kautta täyt- tää omaan osaamiseen pohjautuvan työnhaku- profiilinsa, jonka jälkeen Hakupalvelu ehdot- taa ihmisen osaamiseen ja toiveisiin parhaiten soveltuvia työpaikkoja.
Kun työnantaja on julkaissut Hakupalvelussa työpaikkailmoituksen, niin Hakupalvelu ehdot- taa hänelle niitä työnhakuprofiilin julkaisseita ihmisiä, joiden osaaminen parhaiten vastaa työpaikkailmoituksessa vaadittavaa osaamista. Työnantajalla on mahdollisuus selata anonyy- mien profiilien perustietoja sekä lähettää vies- tejä kiinnostaville ehdokkaille.
Työmarkkinatorin kehittyessä Hakupalvelu sulautuu osaksi Työmarkkinatori-kokonaisuutta (ekosysteemiä).
Yksityiset ja julkiset palvelut yhdistävä kokonaisuus
Pala kerrallaan syntyvä Työmarkkinatori- kokonaisuus yhdistää yksityisen ja julkisen puo- len palvelut niin, että asiakas löytää ne yhdestä paikasta. Yksityistä tai kolmatta sektoria edus- tavat toimijat tuovat kukin omia työhön ja työl- listymiseen liittyviä palveluitaan osaksi asiak- kaan käytössä olevaa kokonaisuutta. Tavoitteena on luoda yhteinen verkosto, jossa syntyvä data on toimijoiden hyödynnettävissä mahdolli- simman laajasti. Palvelutarjonnan suunnittelu sekä yksityisten toimijoiden uusien liikeideoi- den syntyminen helpottuu laajan toimijaverkos-
ton tuottaman, yhteismitallisen datan ansiosta. Esimerkiksi taustatiedot siitä, millaista osaa- mista paikkakunnalla lähitulevaisuudessa tar- vitaan tai millaisia valmennuspalveluita työn- hakijat aktiivisesti etsivät, auttaa niin yksityisiä palveluntarjoajia kuin julkista toimijaakin tar- joamaan entistä kohdennetummin ja oikea-ai- kaisemmin asiakkaiden ja työmarkkinoidenkin tarvitsemia palvelukokonaisuuksia. Esimerkiksi koulutus- ja valmennustarjontaa voidaan kehit- tää vastaamaan alueellisiin tarpeisiin, parhaim- millaan tulevaisuuden osaamistarpeita enna- koiden.
Tulevaisuudessa suuri osa Työmarkkinatorin palveluista on yksityisen ja kolmannen sektorin tuottamia. Uusia palveluita syntyy, kun ekosys- teemi kehittyy. Julkisen sektorin rooli on tar- jota palvelun käyttäjille niin helppokäyttöinen käyttöliittymä, että asioiden hoito onnistuu asiakkailta yhtä helposti ja intuitiivisesti kuin parhaissa verkkokaupoissa tai pankkien verk- kopalveluissa.
Julkinen sektori tarjoaa työnhakijoille ja työnantajille tietyt, nykyistä TE-palveluiden sivustoa kehittyneemmät peruspalvelut (esim. nyt testivaiheessa olevan Työmarkkinatorin Hakupalvelun toiminnot). Eri elämäntilanteessa oleville käyttäjille on tarjolla hieman eri palve- luita. Esimerkiksi työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneelle ihmiselle näkyy palveluita, jotka eivät ole kaikkien käytössä.
Sekä yksityisistä että julkisista palveluista koostuvassa kokonaisuudessa Oma Data -peri- aate on keskeisessä roolissa. Kun asiakas itse hallitsee hänestä kertyvää tietoa, tiedon hyö- dyntäminen on hänelle helpompaa. Oma Data -periaatteen mukaisesti henkilö voisi antaa luvan tuoda esimerkiksi Taitorekisterissä tai LinkedInissa olevat koulutustiedot, suositukset ja sertifikaattitiedot Työmarkkinatorille. Näin henkilön työnhakuprofiilia on rikastettu ja täy- dennetty useista eri lähteistä tuoduilla tiedoilla. Mahdollisimman monipuolisesti tapahtuva pro- fiilitiedon rikastaminen eri tietolähteistä sekä mahdollisuus jakaa omat työnhakutiedot eteen-
  66





















































































   64   65   66   67   68