Page 64 - 4 2018
P. 64

Katsauksia ja keskusteluja
Työpoliittinen aikakauskirja 4/2018
 virallisella sektorilla. Työlainsäädännön suojan ulkopuolelle on jätetty erilaisia työntekomuo- toja kuten kotitaloustyö. Varsinkin eteläisellä pallonpuoliskolla arviot epävirallisen sektorin suuruudesta ovat maittain jopa yli 90 prosentin luokkaa. Vaikka epävirallinen talous ei tarkoita samaa asiaa kuin pimeä työ (työn ilmoittamatta jättäminen viranomaiselle sosiaaliturva-, vero ja työlainsäädännön kiertämiseksi) tai harmaa talous, puutteet ihmisarvoisessa työssä ovat suurimmat juuri epävirallisella sektorilla työtä tekevillä. Usein ihmiset eivät ajaudu sen piiriin omasta tahdostaan, vaan virallisen sektorin tar- joamien mahdollisuuksien vähäisyydestä joh- tuen.
Kun talous ja työelämä ovat epävirallisella pohjalla, meno työmarkkinoilla on ajoittain melko raadollista. ILOn arvioiden mukaan lapsityön4 (5–17-vuotiaat) määrä on noin 152 miljoonaa. 5–11 vuotiaiden osuus on 48 % ja 12–14 vuotiaiden 28 %. Suurin osa, noin 90 prosenttia, lapsityötä tehdään Afrikan, Aasian ja Tyynenvaltameren alueilla. (ILO 2017a.) Pakkotyöuhreja5 on noin 25 miljoonaa, joista 83 prosenttia on aikuisia ja 17 prosenttia lapsia. Se, milloin pakkotyö muuttuu lapsityöksi, on oma haastava keskustelunsa. Pakkoavioliitossa on noin 15 miljoonaa ihmistä. Yhdessä näitä kahta viimeistä ’kategoriaa’ kutsutaan termillä moderni orjuus, ja näistä 25 prosenttia on lapsia sekä 71 prosenttia tyttöjä ja naisia. Alueellisesti modernin orjuuden esiintyminen sijoittuu samoin kuin lapsityö. (ILO 2017b.) Lisäksi vajaat 2,8 miljoonaa työntekijää kuolee vuosit- tain työtapaturmissa. Nuorten työntekijöiden työtapaturmariski on vanhempia korkeampi. (ILO 2018.) Maailman ihmisistä riittävän sosi- aaliturvan piirissä on vajaat 30 prosenttia ja yli
puolella eli noin 4 miljardilla ei ole lainkaan tur- vaa (ILO 2017d). Jo pelkästään näiden luku- jen pohjalta on helppo nähdä, että globaaleilla työmarkkinoilla ollaan usein kovin erilaisten rakenteellisten haasteiden edessä kuin kehitty- neiden teollisuusmaiden työmarkkinadiskurs- sissa. Toki mainitut ilmiöt koskevat myös niitä, joskin pienemmässä mittakaavassa.
Ihmisarvoista työtä kaikille?
ILO arvioi vuonna 2015, että noin 40 miljoonaa uutta henkilöä tulee vuosittain työmarkkinoille vuoteen 2030 mennessä (ILO 2015a). Väestön kasvutrendin huomioon ottaen maailman talou- den olisi luotava 600 miljoonaa uutta työpaikkaa näiden työllistämiseksi – ja mielellään laaduk- kaita, ihmisarvoisia työpaikkoja. ILO kysyykin, mistä tulevaisuuden työpaikat syntyvät ja mil- laisia ne ovat?
ILO pohtii, onko globaalin talouden toimin- nassa jokin muuttunut perusteellisesti, tapah- tunut sellaisia rakenteellista muutoksia, mihin nykyisillä kansallisilla ja kansainvälisillä poli- tiikoilla ja politiikkavälineillä ei kyetä vas- taamaan niin että uusia työpaikkoja syntyisi. Täystyöllisyyteen tähtäävästä tavoitteesta ei kui- tenkaan kannata luopua, ja sitä ei voida saavut- taa ilman työllisyyttä painottavia makrotalous- politiikkoja. Työ puolestaan on parhaimmillaan väylä kohti sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa maailmaa.
Makrotalouspolitiikan osalta ILO nostaa esille kaksi tekijää. Ensinnäkin finanssipolitiikan, mikä liian vähän säädeltynä voi aiheuttaa epä- vakautta talouteen ja työmarkkinoille, sekä kan- nustaa lyhyen tähtäimen liikevoittoihin pidem- män tähtäimen positiivisen talous- ja työllisyys- kehityksen kustannuksella.
 4 Lapset, jotka tekevät kiellettyä tai muutoin sosiaalisesti tai moraalisesti ei hyväksyttävää työtä. Lapsityön määrittelystä ks. tarkemmin esim. https://bit.ly/2F4Idpk
5 Pakkotyö on mitä tahansa työtä jota tehdään sekä vasten tahtoa, että uhattuna tai rangaistuksen pelossa, ilman työntekijän tietoista ja vapaata suostumusta. Pakkotyön määrittelystä ks lisää esim: https://www.ilo.org/global/statistics-and-databases/meetings-and-events/international-conference-of- labour-statisticians/20/lang--en/index.htm, ja sieltä ’guidelines concerning the measurement of forced labour’.
  64























































































   62   63   64   65   66